Проведення науково-практичного семінару

23-24 жовтня на базі Харківського національного університету внутрішніх справ був проведений семінар «Використання ДНК-аналізу при розслідуванні та розкритті злочинів. Інновації та перспективи».
Відкрили семінар ректор університету Дмитро Швець та директор Харківського НДЕКЦ МВС Станіслав Перлін, який відзначив, що це перший науково-практичний семінар, присвячений питанням молекулярно-генетичних досліджень в Україні, значимість яких у розслідуванні злочинів важко переоцінити. 
Народний депутат України Олександр Бакумов, який очолює підкомітет з питань кримінального законодавства та протидії злочинності Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності у своїй промові відзначив високий рівень проведення заходу та пообіцяв підтримку та сприяння напрацюванню відповідної законодавчої платформи.
Під час роботи семінару відбулася презентація новітніх технічних приладів для проведення молекулярно-генетичних досліджень, один з яких був переданий до лабораторії Харківського НДЕКЦ МВС.
Актуальність та нагальність питання проведення генетичних досліджень для розкриття та розслідування злочинів відзначили у своїх виступах начальник ГУНП в Харківській області Валерій Сокуренко, начальник Управління служби безпеки України в Харківській області Микола Найдич, заступник Директора Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Полтава, Олексій Новіков, координатор регіонального представництва у Харкові Консультативної Місії Європейського Союзу Роберт Жулкєвскі, академік Національної академії правових наук України, доктор юридичних наук, професор Олександр Бандурка та заступник голови Ради адвокатів Харківської області Олександр Гунченко.
Під час семінару заступник директора ДНДЕКЦ МВС Костянтин Дубонос анонсував присутнім проект Закону України «Про державну реєстрацію геномної  інформації людини».
З доповідями під час семінару виступили завідувач лабораторії біологічних досліджень та обліку ДНДЕКЦ МВС Руслан Аббасов на тему «Сучасний стан та перспективи розвитку напряму молекулярно-генетичних досліджень в Україні», доктор юридичних наук, професор кафедри криміналістики та судової експертології факультету № 1 ХНУВС, провідний фахівець з організації наукової роботи Харківського НДЕКЦ МВС Руслан Степанюк підняв питання проблем формування та застосування ДНК-аналізу як галузі криміналістичної техніки, а також представив проект навчального посібника «Криміналістичне дослідження ДНК: технології та можливості».
Перший заступник директора Харківського НДЕКЦ МВС Сергій Шевцов свій виступ присвятив презентації практичного порадника для слідчих та інспекторів-криміналістів «Генетичний фінгерпринтінг: вилучення та дослідження слідів біологічного походження».

Завантажити порадник: