Виїзне заняття з курсантами

     Із курсантами 1-го курсу факультету підготовки фахівців для підрозділів боротьби з кіберзлочинністю та торгівлею людьми Харківського національного університету внутрішніх справ на базі Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру при ГУМВС України в Харківській області було проведено виїзне бінарне заняття з навчальної дисципліни «Спеціальна техніка ОВС».
     На початку заняття викладач кафедри захисту інформації університету Олексій Рвачов коротко ознайомив курсантів із структурою Експертної служби МВС України, основними завданнями, що виконують її працівники, та акцентував увагу на значенні проведення експертиз при розслідуванні кримінальних проваджень.
     Начальник сектору відділу вибухотехнічної та пожежотехнічної експертиз Дмитро Каракуркчі розповів курсантам про функції підрозділу, що він представляє, та навів типові ситуації, коли виникає необхідність у залученні спеціалістів-вибухотехніків, що пройшли спеціальну підготовку та навчання, володіють спеціальними знаннями у цій сфері та мають необхідне спеціальне обладнання.
     «Якщо під час огляду місця події або проведення такої слідчої дії як обшук, буде виявлена вибухова речовина або підозрілі предмети, що схожі на підривні пристрої, снаряди, міни тощо, необхідно обов’язково сповістити про це фахівців нашого підрозділу та до їхнього приїзду неухильно дотримуватися заходів безпеки та забезпечити охорону місця події», – зазначив експерт.
     Під час відвідування курсантами спеціалізованого навчального класу відділу їм було продемонстровано муляжі пристроїв, що найчастіше стають причиною несанкціонованого вибуху, загибелі та травмування людей. Дмитром Каракуркчі були наведені конкретні приклади щодо розслідування кримінальних проваджень по злочинах, що були скоєні із застосуванням вибухових речовин як на території Харківської області, так і за її межами. Курсанти побачили спеціальне обладнання, засоби та спецодяг, що використовується працівниками вибухотехнічних підрозділів під час огляду та знешкодження підозрілих предметів та вибухових пристроїв.
    Також в ході проведення виїзного заняття юнаки і дівчата оглянули криміналістичний полігон центру, до складу якого входять спеціалізовані навчальні класи, наприклад, крамниця та житлова кімната. За словами головного спеціаліста науково-дослідного експертно-криміналістичного центру Сергія Стрільця, криміналістичний полігон використовується для навчання експертів-криміналістів для закріплення на практиці знань щодо тактики проведення огляду місця події, отримання практичних навичок щодо виявлення та фіксації слідів та предметів, що їх містять.
 
© 2024 Харківський НДЕКЦ МВС. All Rights Reserved.