Науково-практичний захід в Національному юридичному університеті імені Ярослава Мудрого

22.12.2021 в Національному юридичному університеті імені Ярослава Мудрого відбувся науково-практичний захід в ході якого презентувався Мобільний комплекс техніко-криміналістичного забезпечення «Intelligen TRIDENT», розробленого в рамках реалізації проекту Еразмус+CRIMHUM «Модернізація магістерських програм для майбутніх суддів, прокурорів, слідчих з урахуванням європейських стандартів з прав людини». Модератором заходу та виконавцем проекту виступив доцент кафедри криміналістики Василь БІЛОУС. Участь у заході прийняли працівники Харківського НДЕКЦ МВС: Сергій ШЕВЦОВ, Олег КОКОРІН, Вадим ЧЕРНОВ, Руслан СТЕПАНЮК, Світлана ЛОЗОВА, Максим КУЧА, Олексій КОЖЕВНІКОВ.
Перший заступник директора Харківського НДЕКЦ МВС Сергій ШЕВЦОВ презентував три науково-дослідні розробки, які можуть стати додатковими елементами в криміналістичному інструментарії та таким чином розширити можливості спеціаліста на місці події. Це два спеціальних ножа «DIGGER» та «TERMITE», а також «Саперна кішка  трав’яна Таубе».
У багатьох країнах світу ніж залишається обов’язковою приналежністю рятувальників, військовослужбовців, поліцейських та співробітників спецпідрозділів. На жаль, цей універсальний інструмент не знайшов свого місця в екіпіровці українських правоохоронців, а тим більше спеціалістів-криміналістів Національної поліції та працівників Експертної служби МВС, які залучаються до огляду місць подій – місць скоєння кримінальних правопорушень.
Практика показує, що у криміналістів територіальних підрозділів, досить часто виникає потреба мати під рукою надійний та багатофункціональний ніж. При огляді місця події виникають ситуації, при яких необхідно розрізати матеріал, випиляти фрагмент, зіскоблити матеріал, щось віджати або розрубити та т.ін. Потреба в компактному шанцевому інструменті, розташованому на поясі, виникає, як правило, несподівано і передбачити її наперед не завжди вдається.
Проект ножа вибухотехніка «DIGGER» схвалений науковою радою Експерної служби МВС та рекомендований для використання в практичній діяльності. Ця модель викликала зацікавленість в Бельгійських поліціантів, тому відповідний практичний посібник був перекладений ще й англійською.
Ніж «TERMITE» знаходиться на стадії практичних випробувань.   
Обидва ножі виготовляються вінницьким підприємством «КОЛОДАЧ», керівником якого є Микола Парійчук.
Щодо проекту трав’яної кішки, то ініціатором його розробки є відомий волонтер Андрій Таубе, який має відзнаку МВС за свою діяльність, а останні три роки несе службу у збройних силах, у підрозділі  аеро-розвідки.
Згідно статистики, у перші роки військових дій на сході країни, великі втрати несли підрозділи, яким ставилося завдання зайняти нові позиції. Під час висадки бійців з транспорту відбувалися підриви на вибухових пристроях з натяжними датчиками цілі (розтяжках). Тому існувала нагальна потреба у забезпеченні кожного бійця індивідуальними засобами дистанційного тралення. З огляду на існуючі пристрої та з урахуванням сучасних вимог була розроблена оптимальна модель трав’яної кішки. Проект був схвалений науковою радою Експертної служби МВС, крім того був отриманий Патент на корисну модель. Понад 3000 кішок, завдяки Андрію Таубе, отримали наші військовослужбовці в зоні бойових дій.
 

7I2A6965 1

7I2A6967 1

7I2A6975 1

7I2A6989 1

7I2A6990 1

7I2A7002 1

7I2A7004 1

7I2A7027 1

7I2A7140 1

7I2A7148 1

7I2A7153 1

7I2A7169 1