До 20-річчя Експертної служби МВС

20 років тому, 20 червня 2000 року Постановою Кабінету Міністрів України № 988 була створена Експертна служба МВС України.
За цей час ми пройшли шлях від ЕКУ, що виконувало вузькі завдання до Експертного центру, який забезпечує 90% потреб правоохоронних органів області та надає допомогу правоохоронцям інших областей.
З відомчого підрозділу, який опанував 18 видів експертиз, ми стали багатопрофільним центром, який виконує 50 видів експертних досліджень для всіх правоохоронних і судових органів.
З кількох кабінетів, в яких було 70 експертів, ми переїхали в адміністративно - лабораторний комплекс, який розміщує майже 300 працівників, що працюють у 11 різнопрофільних лабораторіях, в тому числі єдиній у Харківській області лабораторії ДНК-аналізу.
Ми пройшли шлях від набору маркерів та лінійок до акредитації на відповідність нашої роботи міжнародним стандартам ISO/ІЕС 17025.
За ці роки на території області не відбулося жодної значимого події, де б не працювали співробітники Харківського НДЕКЦ: забезпечення вибухотехнічної безпеки «ЄВРО - 2012», оборона ХОДА, теракти біля Палацу спорту і в барі «Стіна», збір і фіксація доказів катастрофи літака рейсу МН-17, участь в АТО, повне судово-експертне супроводження всіх резонансних справ, фактично 100% супровід всіх звинувачень по незаконному обігу наркотиків. Це все далеко не повний список роботи, що виконується колективом Харківського НДЕКЦ.
Ми навчилися працювати на складній і високоточній техніці. Наше обладнання це -дактилоскопічна система «ДАКТО-2000», балістична система «БалСкан», хроматографи, лазерний сканер «ФАРО», єдина в Харківській області лабораторія ДНК-аналізу, 3D камери, квадрокоптери ... Багато з застосовуваних нами технічних засобів 20 років тому просто не існували, а зараз вони стали нашим повсякденним інструментом.
Ми побудували не лише наш новий адміністративно - лабораторний комплекс, але і житловий будинок, в якому наші співробітники отримали квартири. Ми створили міні-футбольну команду, яка успішно виступає в аматорській «Металіст-Лізі», і побудували для неї тренувальне поле. Всі ці роки ми підтримуємо наш підшефний дитячий будинок і продовжуємо шефство над пам'ятниками загиблим в роки Другої світової війни.
І найголовніше: ретельно працюючи, ми створили висококваліфікований колектив, який складається з офіцерів правоохоронних органів, учасників бойових дій, вчорашніх студентів, кандидатів і докторів наук. Колектив, в якому 80% співробітників мають 2 вищі освіти, яким підготовлено сотні наукових статей, підручників, монографій та отримано патенти на розроблення корисних моделей.
І саме цей колектив, кожного його співробітника, ветеранів служби, всіх причетних до становлення та розбудови Експертної служби МВС, від всієї душі вітаємо з нашим ювілеєм!

З повагою
Станіслав ПЕРЛІН