Балістичні обліки

У 1835 році в Лондоні сталося вбивство, вчинене з вогнепальної зброї. За справу взявся один з останніх «Боу-стріт раннерів» (міська детективна служба Лондону «дополіцейських» часів) Генрі Годдард. На кулі, витягнутій із тіла потерпілого, Годдард помітив своєрідний виступ, що й наштовхнуло його на думку використати цей факт при розслідуванні злочину. Годдард мав рацію у своїх здогадах. У будинку одного з підозрюваних, Годдард помітив форму для лиття свинцевих куль, на якій було поглиблення, яке точно збігалось з виступом кулі знайденої в тілі потерпілого.
На сьогоднішній день колекція регіонального балістичного обліку, який ведеться у Харківському НДЕКЦ МВС, сягає 30 тисяч одиниць, щорічно виконуються декілька сотень перевірок по об’єктах, вміщених до колекції.
Працівниками сектору балістичного обліку відділу криміналістичних видів досліджень Харківського НДЕКЦ МВС, під час надання послуги «Огляд технічного стану і відстрілу вогнепальної зброї, спеціальних засобів та конструктивно схожих із зброєю виробів із використанням патронів замовника з видачою довідки на бланку», перевіряється технічний стан зброї, відсутність конструкційних змін та відповідність її конструкції вимогам до певних видів зброї. Отримані при проведенні контрольного відстрілу зброї кулі та/або гільзи вміщуються до відповідних масивів балістичного обліку та скануються за допомогою сучасного обладнання. Отримана інформація про індивідуальні сліди зброї на кулях та гільзах вноситься та зберігається у базах даних та в автоматичному режимі перевіряється на причетність до застосування зброї при скоєнні злочинів або правопорушень.
 
Баллистические учёты
© 2024 Харківський НДЕКЦ МВС. All Rights Reserved.